Magas vérnyomás (hipertónia)

Emelkedett artériás vérnyomás magasabb, mint a normál, leggyakrabban anélkül, hogy a tünetek, amelyek növelik a szívelégtelenség, szívroham (szívroham), stroke, aneurysma (abnormális tágulás az artériák), vese károsodás, valamint a szem hátterének károsodása (retina erek).

A hipertónia a vérnyomás emelkedését jelenti, tekintet nélkül az okra, és primer (esszenciális) és másodlagos hipertóniára van osztva. A magas vérnyomást úgy is nevezik, hogy “csendes gyilkos”, mert legtöbbször évek óta nem okoz semmilyen problémát, és károsítja a létfontosságú szerveket és funkcióikat (agy, szív, vese). A vérnyomás természetes módon változik egy személy életének különböző időszakaiban és a nap folyamán. Gyermekek és serdülők vérnyomása szignifikánsan alacsonyabb, mint a felnőtteké.

A vérnyomás értékek is különböznek fiziológiailag egész nap

A nyomás a legmagasabb reggel és a legalacsonyabb éjszaka alvás közben. Meg lehet nézni a műsort a magas vérnyomás, amely nem szerkesztett folytatott a Prof. Dr. sc Milica Katic, MD, a szakember a család, gyógyszert, orvosi Tudományok doktora Bogda, kardiológus. Meg fogja tanulni a show sok dilemma, hogy aggódik a magas vérnyomás.

Leggyakrabban (95 %) az oka ismeretlen, majd beszélünk elsődleges vagy esszenciális hipertónia. A fennmaradó 5% ok van másodlagos hipertónia, azaz hipertónia. magas vérnyomás következménye néhány más betegségek vagy rendellenességek a szervezetben, mint például (pheochromocytoma-a tumor a mellékvesék), majd a vesebetegség, figyelembe véve bizonyos gyógyszerek, stb. (az indokok később kerülnek megvitatásra).

Nyomás az artériák növekedhet miatt:

  • A nagy artériák elveszíthetik a természetes rugalmasság egész élet, így lesz merev. Emiatt nem terjedhetnek el, ha a szív rajtuk keresztül nyomja a vért, és ez a vérnyomás emelkedéséhez vezet. Minden szív összehúzódása (tömörítés, a szív), a vér tör minden pulzusszám nagyobb erővel keresztül kisebb (szűkült) terek, így növeli a vérnyomást. Ez az oka a magas vérnyomás leggyakrabban jelen van az idősek, akik emelkedett és atherosclerosis megváltozott erek, amelynek a belső része (lumen) megítélt. Ily módon, a vér folyik keresztül a szűkített tér, így növeli a vérnyomást.
  • a vérnyomás is növekszik a vazokonstrikció (tömörítés az artériák), ami leggyakrabban a hormonális vagy stresszes eredetű. Ezután a kis artériák (arterioles) ideiglenesen összenyomódott idegi feszültség miatt, ami serkenti a váladék bizonyos hormonok, amelyek nyomáshoz vezetnek, és így a szűkülő a kis artériák, így a vérnyomás emelkedik.
  • a vérkeringésben lévő teljes vérmennyiség növelése növeli a vérnyomást. Ez történik egyes vesebetegségek, amikor nem képesek a kiválasztására elegendő folyadékot a szervezetből, majd van “felesleges” folyadék a vérkeringésben, amely változik a térfogat, és így terjedelmesen nyomja a falakon tiszta erek, növeli a vérnyomást. Ez a rendellenesség egyes vesebetegségekben fordul elő, amelyek nem képesek elegendő folyadékot és sót termelni a szervezetből.

Indokolás

A magas vérnyomásban (hipertóniában) szenvedő betegek legalább 90% – ánál az ok nem ismert. Ezt az állapotot hipertóniának hívják. A magas vérnyomásnak valószínűleg több lehetséges oka is van.Sok változás a szívben és az erekben befolyásolja a magas vérnyomás kialakulását. Ha az OK ismert, beszélünk másodlagos (későbbi) hipertónia, hogy történt egy másik betegség után. Ez a típusú hipertónia a hipertóniás betegek 5-10% – a (magas vérnyomású emberek).

A 5-10% a magas vérnyomás betegek az oka a vesebetegség. Hormonális zavarok vagy bizonyos gyógyszerek szedése (orális fogamzásgátlás a fogamzás ellen) az oka a magas vérnyomás a hipertóniás betegek 1-2% – a . A magas vérnyomás nagyon ritka oka a pheochromocytoma, a mellékvesék daganata, amely epinefrint és norepinefrint választ ki.

Elhízás (elhízás), majd üledékes életmód, stressz, túlzott alkoholfogyasztás vagy túlzott fogyasztása sós és zsíros élelmiszerek jelentős szerepet játszhatnak a magas vérnyomás előfordulásában. Ezek az okok is nevezik változó okai a magas vérnyomás, mivel minden ember befolyásolhatja azok előfordulását.

Ezen okok bármelyikének megváltoztatásával elkerülheti a magas vérnyomást, ha nincs örökletes, megváltoztathatatlan oka. Tanulmányok igazolják, hogy a stressz, Ha ez az egyetlen lehetséges ok, a vérnyomás véletlen növekedéséhez vezethet. Nevezetesen, stressz alatt, biokémiai folyamatok aktiválódnak a szervezetben, ami a tömörítés (vazokonstrikció) az erek, miatt a váladék bizonyos hormonok, így egy része, a mechanizmus a magas vérnyomás magyarázható.

A leggyakoribb oka a másodlagos hipertónia; vérnyomás:

VESEBETEGSÉG. Arteria renalis stenosis (a veseartéria szűkülete), pyelonephritis (a veseszövet gyulladása), glomerulonephritis (vesetubulusok gyulladása), vesetumorok, policisztás vesebetegség (örökletes betegség fennállása számos ciszták a vesékben), sugárkezelés, amely károsította a veséket, diabéteszes nephropathia által okozott cukorbetegség (a cukorbetegség által okozott veseműködés károsodása)

HORMONÁLIS ZAVAROK. Hyperaldosteronismus, Cushing-szindróma (túlzott kortizol szekréciós betegség), pheochromocytoma (mellékvese tumor), gyógyszerek a) orális fogamzásgátlás, kortkosteroidi, ciklosporin (immunszuppresszáns, az immunválasz csökkentésére szolgáló gyógyszerek, előírt az auto-Simulációs betegségek), eritropoetin (a gyógyszer, amely serkenti a vörösvértestek képződését, fiziológiailag kiválasztódik a vese normális körülmények között), antidepresszánsok (depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek, depresszió), dekongesztánsok, kokain, alkoholfogyasztás

A vérnyomás szabályozásának mechanizmusa

A vérnyomást a renin-angiotenzin-aldoszteron mechanizmus szabályozza. Csökkenti a vérnyomást provokálja a renin a vese enzim váladék. Renin akkor aktiválja az angiotenzin (hormon), ami a szűkület (érszűkület), az izom réteg kis erek arteriolák (a legkisebb ágak, az artériák) a periférián, ezáltal növeli a vérnyomást.

A Renin a szervezetben tárolja a vizet, ezáltal növeli a vér mennyiségét az erekben, ezáltal növeli a vérnyomást. A vese többféleképpen szabályozhatja a vérnyomást. Ha a vérnyomás értéke emelkedik, a vesék nagyobb mennyiségű sót és vizet kezdenek kiosztani. Ez csökkenti a vérnyomást, ezáltal csökkenti a vérnyomást. Ellenkezőleg, ha a vérnyomás csökken a vesék, a váladék a víz (a vizelettel) a szervezet csökken, így a folyadék visszatartás a véráramban növeli a vérnyomást.A fentiek magas vérnyomásával egyértelmű, hogy a vesék milyen fontos szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában, és hogy egy vesebetegség hogyan vezethet ideiglenesen vagy tartósan magas vérnyomáshoz.

A gyakorlatban, akkor szembe akut vesebetegségek (pyelonephritis-gyulladás a vese szövet), vagy a vese görcsök miatt vesekő, leggyakrabban átmeneti vérnyomás-emelkedés. Amikor az ok (gyulladás, vesekő) eliminálódik, a nyomás csökken a normál értékek, ha nincs más lehetséges oka, hogy támogassa a magas vérnyomás. Továbbá, egyéb vesebetegségek, mint például szűkület (stenosis) a vese artéria (veseartéria), amely ellátja a vese-és mellékvese mirigyek, magas vérnyomás.

A szimpatikus idegrendszer, amely része a vegetatív idegrendszer, amely működik a testünkben, akaratunk nélkül, átmenetileg növelheti a vérnyomást, ha a szervezet valamilyen veszélyben van. Ez védekezés. a test kompenzációs reakciója. Így a szimpatikus idegrendszer növeli az erőt és a szívverést.Továbbá, ez a mechanizmus leszűkíti a legnagyobb számú arteriolák száma arteriolák a harántcsíkolt izmok kitágul, ahol több vérellátás szükséges.Ezen túlmenően, a szimpatikus idegrendszer csökkenti a kiválasztás, a sós víz, a vesék által, ezáltal növeli a szervezet vér mennyisége. A szimpatikus idegrendszer epinefrint és norepinefrint is termel, ami serkenti ezt. stimulálják a szívet és az ereket.