Reumatoid arthritis

A Rheumatoid arthritis egy autoimmun betegség, amelyben az ízületek, általában a kezek és lábak ízületei szimmetrikusan befolyásolják a gyulladást, amely fájdalmat, fájdalmat okoz, és gyakran rosszabbodik az ízület belsejében. Rheumatoid arthritis is okozhat különböző tüneteket bárhol a szervezetben. A betegség pontos oka ismeretlen, de számos különböző tényező, beleértve a genetikai érzékenységet, befolyásolhatja az autoimmun választ. A betegség fordul elő a lakosság 1% – a, kétszer-háromszor gyakrabban a nők, mint a férfiak. A betegség kialakulása általában 25 év között van. és 50. több éves élet, de bármikor előfordulhat. Néhány embernél a betegség spontán elmúlik, és a kezelés az emberek 75% – ában javítja a tüneteket, azonban 10 emberből legalább 1-en fogyatékosak maradnak.

Ebben a betegségben az immunrendszer megtámadja az ízületeket tömörítő és körülvevő szöveteket. Végül, a porc, a csont és az ínszalagok elhasználódnak, és a fogak az ízületben alakulnak ki. Az ízületek állapota olyan szintre romlik, amely nagymértékben változhat.

Tünetek

A Rheumatoid arthritis hirtelen kezdődhet, több ízület egyidejű gyulladásával. Általában kezdődik szinte észrevétlenül, fokozatosan megragadja a különböző ízületek. A gyulladás általában szimmetrikus: ha az érintett ízület az egyik oldalon a test, a másik oldalon a test is érinti az azonos ízület. Általában a változások kezdődik a kis ízületek az ujjak, lábujjak, öklök, lábak, csukló, könyök, boka. Az ízületek fájdalmasak és gyakran zsibbadnak, különösen azután, hogy hosszú ideig pihentek az ágyból. Vannak, akik fáradtnak és gyengének érzik magukat, különösen a korai időkben.

Az érintett ízületek megnagyobbodtak és gyorsan deformálódtak. Az ízületek maradhatnak ugyanabban a helyzetben (kontraktúrák), így a nyújtás le van tiltva. Az ujjak kap egy kis ujj, amely megváltoztatja a helyzetét az inak. Duzzanat a csukló okozhat kéztőalagút szindróma. A ciszta megrepedése, ami a térd mentén fordulhat elő, fájdalmat és fájdalmat okoz az alsó lábszárban. A rheumatoid arthritisben szenvedők körülbelül 30-40% – ának kemény kiálló ízületei vannak (csomók, csomók) közvetlenül a bőr alatt, az érintett ízület közelében.

A Rheumatoid arthritis mérsékelt lázat és néha az erek gyulladását (vasculitis) okozhat, ami az alsó lábszár idegeinek és bőrének (fekély) károsodásához vezet. A tüdőbélgyulladás (pleuritis), a szív (pericarditis) vagy a tüdő parenchyma mellkasi fájdalmat, légszomjat és szívelégtelenséget okozhat. Néhány ember megnagyobbodott nyirokcsomók, Sjögren-szindróma, vagy szemgyulladás. A Still ‘ s disease a rheumatoid arthritis olyan formája, amelyben magas testhőmérséklet és egyéb általános tünetek jelentkeznek először.

Diagnosztika. Differenciálása rheumatoid arthritis más feltételek, amelyek arthritis okozhat nehéz lehet. A Rheumatoid arthritis magában foglalja az akut reumás lázat, a gonococcus arthritist, a Lyme-kórt (boreliosist), a Reiter-szindrómát, az arthritis psoriaticát, a spondylitis ankylopoeticát, a köszvényt (colp), a pseudogihtot és az osteoarthritist.

A rheumatoid arthritis felismerése

Az a személy, akinek a felsorolt tünetek közül négy tünete vagy jele van, valószínűleg rheumatoid arthritisben szenved:

  • Reggeli merevség, hogy tart több mint 1 óra (legalább 6 hét)
  • Három vagy több ízület gyulladása (ízületi gyulladás)
  • Kéz -, csukló-vagy ujjízület ízületi gyulladás (legalább 6 hét)
  • Rheumatoid faktor a vérben
  • A röntgensugarak jellemző változásai

A Rheumatoid arthritis jellegzetes tüneteket okozhat,de a diagnózis megerősítéséhez laboratóriumi vizsgálatokat kell végezni, meg kell vizsgálni a mintát az ízületi folyadék kapott egy tű, sőt a biopszia (figyelembe véve a szövet mintát vizsgálat céljából egy könnyű Mikroszkóp) a csomópont. Jellegzetes változások az ízületek is látható a röntgen.

Néhány laboratóriumi vizsgálat jellemző a rheumatoid arthritis. Például, a 9 a 10 ember, akik ezt a betegséget, az arány a vörösvértest ülepítés felgyorsul. A legtöbb embernek enyhe anémiája van. Néha a fehérvérsejtek száma csökken. Egy olyan állapot, amelyben a rheumatoid arthritis mellett a fehérvérsejtek számának csökkenését és a lép növekedését Felty szindrómának nevezzük.

Sok rheumatoid arthritises betegek jellegzetes antitestek a vérben. Tízből hét embernek van egy antitestje, amit rheumatoid faktornak hívunk. (Ez az antitest más rendellenességekben is előfordul, például krónikus májbetegségben és néhány fertőzésben; néhány betegen a betegség jelei nélkül is fennáll ez a tényező.) A rheumatoid faktor magasabb értéke a vérben általában súlyosabb betegséget és rosszabb prognózist jelent. A rheumatoid faktor értéke csökkenhet, amint az ízületi gyulladás lecsillapodik és hirtelen romlás esetén növekszik.

Kezelés

A kezelés az egyszerű, konzervatív intézkedésektől, mint a pihenés és a megfelelő táplálkozás, a gyógyszerektől és a sebészeti eljárásoktól függ. A kezelés a legkevésbé agresszív intézkedésekkel kezdődik, majd szükség esetén agresszívabb módszereket alkalmaznak.

A kezelés fő elve, hogy megszabaduljon az érintett ízületek, mivel a tevékenység rontja a gyulladást. A rendszeres pihenés általában enyhíti a fájdalmat, és egy rövid, teljes ágynyugalom néha segít abban az időszakban, amikor a betegség drámaian romlik. A síneket egy vagy több ízület rögzítésére és pihentetésére is fel lehet használni, de bizonyos mozdulatokat rendszeresen el kell végezni a merevség megelőzése érdekében.

A rendszeres, egészséges étrend fontos. Néhány ember, az állapot drámaian romlik, miután eszik bizonyos ételeket. A hal-és növényi olajban gazdag étrendnek és a szegény vörös húsnak kicsi, de jótékony hatása van. A rheumatoid arthritis kezelésére használt gyógyszerek fő csoportjai a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok), lassú gyógyszerek, kortikoszteroidok és immunszuppresszánsok. Általában, minél erősebb a gyógyszer, annál súlyosabb a mellékhatások, és a betegek rendszeresen ellenőrizni kell.